main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 16 januari 2017 — 21:42

“Vluchtelingen wissen steeds vaker hun telefoon”

Vluchtelingen die in Nederland aankomen en hier asiel aanvragen wissen steeds vaker hun mobiele telefoon, bijvoorbeeld om hun herkomst te verbergen. Dat zegt CDA-Kamerlid Mona Keijzer. Ze wil daarom dat de IND de middelen krijgt om gewiste telefoons uit te kunnen lezen.

IND heeft apparatuur nodig
De kamer debatteert morgen over de screening van asielzoekers. “Het gaat hier wel om onze veiligheid”, zei het kamerlid vanavond in WNL’s Haagse Lobby. Ze verwees naar een rapport van de Inspectie van Veiligheid en Justitie uit december waarin de trend gesignaleerd wordt.

“Er staan ongelooflijk knullige dingen in”, zei de CDA’er. Niet alleen ontbreekt het de IND en Koninklijke Marechaussee aan apparatuur, ook spreken medewerkers geen Arabisch of andere talen waardoor informatie die wel uitgelezen wordt van weinig waarde is. Ze laakt minister Ard van der Steur. “Je kunt dan niet zeggen: ‘ga maar rustig slapen, er is niks aan de hand.'”

Buitenlanders die asiel aanvragen kunnen diverse redenen hebben om hun telefoon te wissen. Soms is de aanleiding het verbergen van hun afkomst. Asielzoekers uit veilige landen maken namelijk weinig kans op een verblijfsvergunning.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer